Ett halvår på universitetet har lärt mig mer om kristendomen än tjugo år i kyrkan

Ett halvår på universitetet har lärt mig mer om kristendomen än tjugo år i kyrkan. Det här är mina erfarenheter, dina kan såklart vara annorlunda. För mig är det obegripligt att min kyrka inte undervisade eller ens nämnde några av kristendomens kärnkomponenter kring utveckling och historia, filosofi, psykologi och konst. Låt mig ge några exempel:

Att den religion som uppstod i antiken är en helt annan än den som utövas och tros idag. Att den ursprungliga judiska kulten gick från förtryckt minoritet till förtryckande statsreligion, genom den Konstantinska vändpunkten. Hur en huvudkyrka växte fram i romarriket. De ekumeniska koncilierna och kyrkomötena där män genom historien har bestämt vad man ska tro och hur man ska tro – exempelvis kring den trinitariska frågan, den kristologiska frågan, eller transsubstantiationen.

De många trassliga processerna bakom Bibelkanon. Att tolkningarna av Bibelkanon (åsikterna kring vilka skrifter som ska få ”vara med” och ”inte vara med”) fortfarande varierar sig enormt. Källkritiken kring Bibelns historiska skrifter. De många trassliga processerna bakom trosbekännelsernas utformning. Hur ritualerna kring katekumener, dopkanditater, primsigning, fasta, nattvard och undervisning har sett ut och förändrats.

Viktiga utformare av kristendomen genom historien; Augustinus, Irenaeus, Tertullianus, Markion, Luther, Spener och många fler. Hur utvecklingen av episkopatet, trosbekännelserna och en skriftkanon var delar i processen som skapade en kristen – det vill säga katolsk – kyrkoorganisation. Hur pietismens och upplysningens influenser i Sverige under 1690-talet skakade den kyrkliga aristokratin och bidrog till en sekularisering av staten.

Den historiska konflikten mellan öst- och västkyrkan. En grundläggande förståelse för ortodox, reformert och katolsk kristendom. Betydelsen av sakrament, arkitektur och konst – att kyrkornas uppbyggnad och utsmyckning har reflekterat de olika teologiska evolutionerna. En grundläggande förståelse för teologi och ecklesiologi. Att kristna genom historien alltid har sett sin egen lära som den rätta, och alla andra som kättare. Mekanismerna bakom radikalisering, sekterism och terrorism. Svenska kyrkans historiska förtryck av samerna. 

Det här är bara några exempel och korta sammanfattningar av det jag har lärt mig på universitetet. Jag lärde mig absolut ingenting om detta i kyrkan. Kristendomens historia, komplexitet och mångfald var helt främmande för mig.

Är man inte intresserad av att förstå sin egen religion? Att förstå sin egen historia? Att lära sig om andra trosinriktningar än sin egen? Jag tycker att det är ett svek mot mitt unga jag, som spenderar så mycket tid i undervisning i kyrkbänken. Att studera kristendomen är otroligt fascinerande, spännande och givande. Jag vill uppmuntra kristna att öppna denna fantastiska guldgruva!


Nya inlägg varje onsdag. Tycker du om min blogg får du hemskt gärna rekommendera den för dina nära och kära. Tack för att du vill läsa och välkommen tillbaka!

4 reaktioner till “Ett halvår på universitetet har lärt mig mer om kristendomen än tjugo år i kyrkan

 1. Håller tveklöst med om att man behöver lite kontext, Amanda, för att inte rutinmässigt plocka ut russinen eller ägna sig åt cherrypicking. Det är sorgligt och ödesdigert – om inte komiskt rentav

  Alltså…. once in a lifetime… om jag nu kräver absurt mycket uppmärksamhet, så vet att jag önskar er vila och frihet. Men helt ärligt, det verkar nu som att en rad människor är antagonistiska inför det stora landet over there. Om det är snabbmatskedjorna folk instinktivt reagerar mot, den enskilde amerikanen (white men, du vet) eller något annat, det vet inte jag. Hur som helst – till saken – det jag gjorde var att läsa lite av de där dyra religionsvetenskapliga böckerna, vilka översatts till svenska, hemma på sängkammaren. Tills jag kunde engelska och sedan några år tillbaka finns det ju engelskspråkig undervisning på nätet. Finns som poddar, för dem som inte gillar Youtube. Och det du kallade judisk kult kan man också studera närmare via oneforisrael.com

  Gilla

  1. Kan vara sant. Nämen, inte vet jag säkert. I tid och otid känns det som det är hög tid att säga ‘jag var inte där’ Jag menar, när nu heresi i första hand antyder splittring och kättare renlärighet, så… Enskildas felbedömningar, villfarelser och vanföreställningar kan göra mycket ont.
   Oavsett, det jag särskilt gillar av anabaptismens grundprinciper [på Wikipedia] är fri vilja och frivilligt medlemsskap. Är rätt nyfiken på den första generationens kristna och hittade Ceasar and Christ av Will Durant gratis på archive.org

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s