Hur ska man som kristen prata med avhoppare?

Vill du som kristen ha givande och respektfulla samtal med avhoppare? Vill du bevara dina relationer med ex-kristna vänner och familjemedlemmar? Hur ska du göra om du vill att avhoppare ska återvända till kyrkan och/eller tron? Läs detta inlägg!

Säg inte detta till avhoppare:

Du har varit i fel församling!

Det finns tusentals olika kristna förgreningar, de alla är oense om varenda doktrin som man kan föreställa dig. Alla anser att just de har den rätta versionen av tron och att alla andra har fel. Du kommer tyvärr förolämpa såväl avhoppare som kristna om du antar att just du har rätt tro, och att alla andra har fel.

Den här fördomen antar att den enda anledningen till att människor lämnar tron är för att de inte har haft rätt sorts tro. Ogiltigförklara och infantilisera inte ex–kristnas beslut på detta sätt. Acceptera att människor på ett ärligt och rationellt vis kan dra andra slutsatser än dig.

Människor är inte gud!

Att säga detta antyder att avhoppare inte kan separera människor från idéer, vilket är förolämpande mot vår intelligens. Man kan sluta delta i kyrkan och fortfarande tro på gud. Det är helt separat från varandra.

Du är arg på gud!

Ingen vet vad som finns i en människas hjärna förutom den personen. Såhär skapar du karikatyrer och nidbilder av människor utan att låta dem tala för sig själva. Jag brukar svara med: ”hur kan jag vara arg på någon jag inte tror existerar?”. Eller: ”är du arg på Freja?”

Jesus älskar dig och dog för dig!

Evangelisering är ofta en stor del av den kristna identiteten, men den det leder sällan till något gott i samtal med avhoppare. Detta är respektlöst på två sätt: för det första antar du att avhoppare aldrig har hört evangeliet och det kristna budskapet, vilket är helt orimligt. Att lämna kristendomen förutsätter att vi har varit troende och införstådda i lärorna.

För det andra antar du att kristendomens värderingar övertrumfar alla andras, du utgår från att din väg och sanning är den enda rätta, du tar sig rätten att veta hur andra människor bör leva sina liv. Jag tror inte att du som kristen skulle uppskatta att hela tiden behöva höra om hur Allah älskar dig och kan förändra ditt liv.

Du måste må psykiskt dåligt!

Det här är ett exempel på svartvitt tänkande; de som har samma åsikter anses som välmående, de som tycker annorlunda måste må dåligt. Opponenter och kritiker blir etiketterade som skadade eller självhatande.

När åsikter och kritik förvrängs som produkten av psykisk ohälsa kan du avvisa dem examinering – avhoppare har bara sina åsikter för att de ”mår dåligt”. Inga bevis presenterades för att backa upp dessa påståenden, istället används ett cirkulärt resonemang: ”Människor mår dåligt för att de tror X. Människor tror X för att de mår dåligt.” Gör inte detta misstag.

Jag ska be för dig!

I kristna sammanhang är normerna ofta förskjutna; du som troende kan anse att du har rätt att trampa rakt över sociala gränser eftersom du har gud på din sida. Kanske tar du inte hänsyn till avhoppares känslor eller trauman. Många lever till exempel med PTSD kopplat till religion – alltså religiöst traumasyndrom. Även om genuin omtanke kanske ligger bakom bönen, uppnås inte syftet med omtanken om du gör avhoppare ledsna och ångestfyllda. Be alltid om samtycke innan du ber böner, läser högt ur Bibeln eller pratar om Jesus.

Jag har också tvivlat, det går över!

Här antar du hur avhoppares tankegångar ser ut, trivialiserar dem som ”en fas” och säger att det bara finns en slutsats som är rätt. Anta inte att du vet hur våra resor ser ut och att du ”minsann vet bättre”. Alla människor är individer, och en kristen persons tvivel kan se helt annorlunda ut än en avhoppares.

Men visste du inte att…

”Har du inte läst Lee Strobel? Har du inte har hört Kalams Kosmologiska argument? Har du inte sett den här debatten på youtube?”

För det första vet du inte hur mycket eller hur lite en avhoppare har studerat. För det andra måste man inte studera massor innan man är rättfärdigad att lämna en religion. Det vore orättvist och orimligt. Ställer du samma krav på muslimska avhoppare? Eller hinduiska? Och de flesta kristna som anklagar avhoppare för okunskap har förmodligen inte läst massor av böcker om Allah eller Vishnu innan de kom fram till att de inte tror på dem.

Du vill bara synda!

Såhär: om någon lämnar sin religion bara för att de vill synda, måste den personen fortfarande tro på denna övernaturliga makt – fortfarande tro på konceptet synd – men välja att låtsas som om denna övernaturliga makt inte existerar längre. Det är inte resonabelt utan helt orimligt.

Om jag skulle tro på synd och vilja synda vore det mer pragmatiskt att stanna kvar i religionen. För det finns en förlåtelsemodell inom religionen som tar bort synden. Teologin säger nämligen att alla är syndare, att Jesus dog för våra synder. Han tog vårt straff och förlåter oss. Inom kristendomen har jag därför ett sätt att tvätta bort synden.

Åh vad ledsen jag blir!

Sektmedlemmar indoktrineras i att tror att om de lämnar kommer fruktansvärda saker att hända. Du tror att man inte kan lämna och fortfarande vara en god, lycklig, hälsosam och tillfredsställd person. Att se människor som fallna eller räddade är ett binärt och absolutistiskt synsätt på människor. Det skapar en konspiratorisk gruppmentalitet, en ekokammare, ett ”vi mot dem”.

Är det sorgligt att jag som avhoppare mår bättre utan en gudstro och gör det som känns bäst för mig? Det visar på att religionen är viktigare än mig som person och mitt mående.

Det du bör säga till avhoppare:

1. Min kärlek/vänskap till dig har inget att göra med din religionstillhörighet.

2. Vill du prata om det?

Om svaret är ja, kan du gå vidare:

3. Varför lämnade du kyrkan och/eller varför slutade du tro på gud?

Kom ihåg att det är två helt olika saker att lämna kyrkan och att lämna tron. Blanda inte ihop dem.

Lyssna utan att avbryta. Jag kan inte säga hur många gånger kristna har förklarat för mig varför jag har lämnat kyrkan och tron, som om de känner mig och mitt liv bättre än vad jag gör. Gör inte det misstaget, oavsett hur nära du står personen. Låt personen berätta själv.

5. Tack för att du delar med dig. Det är väldigt modigt av dig att våga ändra trosuppfattning och berätta om det. Vad fint att du gör det som får dig att må bra!

Vill du att personen ska återvända till kyrkan eller tron?

Det bästa du kan göra är att vara en kärleksfull vän. Visa genom ett gott exempel på hur en god kristen beter sig. Var alltså inte någon som dömer, förolämpar, bråkar, predikar utan att lyssna eller använder känslomässig utpressning. Du kommer aldrig att ändra på någon genom att argumentera eller evangelisera. Personen måste få gå sin egen väg och du måste acceptera det.


Dela gärna det här inlägget med dina kristna vänner, om du vill främja respektfulla samtal mellan troende och ex-troende.

Fler blogginlägg:

Slutade jag tro på gud för att någon var dum mot mig i kyrkan?

”Jag ska be för dig” – när kristen välvilja blir kränkande för ex-religiösa

Är extroende trasiga? | Kristna som förvränger åsikter till psykisk ohälsa

Kan ateister inte veta någonting utan gud? | Förutfattad apologetik och solipsism

Om ateister inte tror på gud, varför pratar de så mycket om honom?

Vet kristna mer om extroende än de själva gör?

Kristna som skuldbelägger hederskulturens offer

Vill ateister bara synda?

Stjäl ateister och humanister sin moral från kristendomen?

Tycker du om min blogg och vill att jag ska fortsätta skriva? Här kan du donera. Tack för ditt stöd.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s