Är extroende trasiga? | Kristna som förvränger åsikter till psykisk ohälsa

I min kyrka var det populärt att skvallra om dem som lämnat. Man spekulerade vitt och bredd om deras psyke och agenda. Man lärde sig att de–legitimera deras åsikter och beslut: ”Hon har haft en dålig barndom, därför är hon arg på gud. Han mår psykiskt dåligt och behöver andlig vägledning.” Det här är respektlöst, arrogant och nedlåtande – ingen vet vad som finns i en människas hjärna förutom den personen. Man skapar karikatyrer och nidbilder av människor, utan att låta dem tala för sig själva.

Sektmedlemmar indoktrineras i att tro att om de lämnar kommer fruktansvärda saker att hända. Man tror att man inte kan lämna och fortfarande vara en god, lycklig, hälsosam och tillfredsställd person. Detta ligger i hjärtat av totalitarism.1

Att prata med en indoktrinerad sektmedlem är en speciell upplevelse. Du kommer förmodligen aldrig att träffa någon som är så absolut övertygad om att de vet vad som är bäst för dig. En dedikerad sektmedlem tar inte ett nej som ett legitimt svar. De har blivit indoktrinerade till att tro att om du lämnar så ligger felet hos dig, du har missförstått budskapet, du är trasig och du vet inte ditt eget bästa.2

Kristna har kallat min offentliga dekonstruktion från kristendomen som ”ett rop på hjälp”. Det här är ett exempel på svartvitt tänkande; de som har samma åsikter anses som välmående och de som tycker annorlunda måste må dåligt. Opponenter och kritiker blir etiketterade som skadade eller självhatande.

När åsikter och kritik förvrängs som produkten av psykisk ohälsa kan de avvisas utan examinering – du har bara dina åsikter för att du ”mår dåligt”. Inga bevis presenterades för att backa upp dessa påståenden, istället används ett cirkulärt resonemang: ”Människor mår dåligt för att de tror X. Människor tror X för att de mår dåligt.”

Även om du inte längre är i kyrkan, kommer en halmdocka att skapas av dig i din frånvaro: den arga och bittra syndaren, den trasiga och olyckliga avhopparen. Dina motivationer kommer att vara karikatyriska och osammanhängande.

Som extroende kan det här vara kränkande och frustrerande. Men kom ihåg att de är fast i en svartvit värld full av rädsla och lögner, medans du njuter av friheten och sanningen i det verkliga livet någon annanstans.

Referenser:

(1) Hassan, Steven. Combating Cult Mind Control. Freedom of Mind Resource Center Inc. 2015, sid. 129.

(2) Ibid.

16 reaktioner till “Är extroende trasiga? | Kristna som förvränger åsikter till psykisk ohälsa

 1. Har man en sadducéisk gudsuppfattning, ses Jesus som ”Bokstavens auktoritäre Konung”: Det står skrivet, att ”din gamle vän” sa …

  Av vad jag förstår tycker du, att du förut gick med något fanskap du blivit itutad. Det är så det går till. Itutad. Fan flyger i oss. Var glad att du inte hade det värre. En del åkte ned till Kalifatet.

  Samvetet (Heliga Anden) är Gud, såsom vi är i stånd att uppfatta Honom. ”Alla som leds av ande från Gud är Guds söner” (Rom 8:14). I GT är ordet ”moses”, det betyder ”avkomma” eller ”barn”, könsneutralt. Det var väl i Babylon man lärde sig att kvinnan skall tiga.

  Jesus blev Kristus, när Anden fyllde honom. Kärlet (= människan, Rom 9:21ff, 2 Tim 2:20f) blir världens ljus (lampan), när det fylls med olja. Den smorde = den av ande fyllde. Man smörjs till konung och alla skall bli det (1 Kor 4:8).

  ”… jag är i Fadern och Fadern i mig.” (Joh 14:11). ”… jag är i min fader och ni i mig och jag i er.” (Joh 14:20). Tror du på anden (= samvetet) i stället för på sadducéisk bokstavstolkning, så går du med Kristus i dig.

  Jesaja och Jeremia låter Gud tala, t.ex.: ”… jag befallde dem … Lyssna till mig …” (Jer 7:23). Saknar du samvete och inget hör, måste du läsa översteprästens bibeltolkning. Den är vrång.

  Gilla

  1. Ah du gör den klassikern. Extroende anklagas ofta för att ha haft ”fel” tro från början. Vi behöver bara hitta den ”rätta” versionen – alltså din personens specifika version. Du som total främling tror dig veta allt om mitt före detta kristna liv och trosuppfattningar.

   De här fördomarna antar att vårt lämnande inte är rättfärdigat, att den enda anledningen till att människor lämnar tron är för att de inte har haft rätt sorts tro. Man ogiltigförklarar och infantiliserar extroendes beslut, då det helt enkelt ogripbart att människor på ett ärligt och rationellt vis kan dra andra slutsatser.

   Om du tycker att pingstkyrkan, elimkyrkan, EFS, svenska kyrkan och frälsningsarmén itutar fanskap i folk, då borde du kanske ta det med dem. 😉

   https://amandaskold.com/2021/06/09/vet-kristna-mer-om-extroende-an-de-sjalva-gor/

   Gilla

   1. Den klassikern? Jag har lite svårt att förstå hur du tolkar mig.
    Någon rätt version hittar vi nog aldrig, Gud kan inte utforskas (Rom 11:33). Vi kan bara vara på väg. Jag har ingen anledning tro, att din väg är fel. Men jag kan råda dig att vara eftertänksam.
    Jag kritiserar dig inte, men du har tydligen blivit kritiserad av andra och därav lite snabb att se kritik där ingen finns.

    Gilla

   2. Nej, du skrev att jag har blivit itutat fanskap och att jag är en dåre/någon som har snubblat när det gäller bibeln. Kan du hitta någonstans där jag har sagt det med egna ord?

    Gilla

   1. Ljum medlem av sv.Kyrkan. En sekt?
    En i hebreiska lärd prost sade, att han var för dum att förstå Bibeln. Han hade gett upp försöken att tolka den, särskilt Moses. Jag tror, att vi kan vara säkra på att våra tolkningar är fel, men inte att de är rätt. Den sista åsikten är dåraktig.
    Jag har blivit stämplad som ateist pga mina tvivel. Lite kul att bli stämplad som sektmedlem.

    Gilla

   2. Att anse att alla som inte håller med dig snubblar eller är dårar är definitionen av totalitärism och sekteristiskt tänkande. Det är inte jag som stämplar dig som sektmedlem, du själv uttryckte de åsikterna. Läs sektexperten Steven Hassans bok ”Combating cult mind control”.

    Gilla

 2. Var hittade du ordet ”alla” i min text? Jag har nämnt de som for ner till kalifatet.
  Du är inne på ämnen som är allmängiltiga och som bör kunna debatteras. Fundera på varför du tror att allt som skrivs handlar om dig personligen!
  Bry dig inte om att svara! Jag lämnar debatten.

  Gilla

  1. När jag sa att JAG läst Bibeln, svarade du med att ”ja en del som läser den snubblar”. Varför skriver du det om du inte menar mig? Varför kommenterar du min blogg om saker som inte har med mig eller min blogg att göra? Om du vill skriva om kalifatet, varför kommenterar du en random blogg instället för att skriva ett eget inlägg? Jag begriper mig inte på dig. 🙄 Jaja, en bra dag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s