Om ateister inte tror på gud, varför pratar de så mycket om honom?

Om ateister inte tror på gud, varför pratar de så mycket om honom? Jag menar, jag tror inte på tomtar eller älvor, och du ser inte mig skriva blogginlägg om dem. Du ser inte mig argumentera mot typ Freja hela tiden. Jag slår vad om att ateister hatar gud. Något dåligt hände dem, och därför är de arga på gud. Eller så är det bara för att de vet att gud kommer att döma dem.

Varför pratar jag som ateist om gud och kristendomen? Till att börja med diskrimineras fortfarande sekulära livsåskådningar i Sverige. Vår stat ger kristendomen en position över alla andra livsåskådningar genom speciella bidrag, rättigheter och andra förmåner. (Läs mer HÄR och HÄR). Det är en av anledningarna till att jag kritiserar kristendomen.

Skulle du som kristen ha något att säga, om staten bara gav stöd till fornsediska organisationer, men inte till kristna? Om majoriteten av Sveriges riksdagsledamöter gick till en hednisk ceremoni i ett tempel vid riksdagens öppnande, när regeringen ska vara livsåskådningsneutral? Om Sveriges statschef var tvungen att tillhöra asatron? Om staten finansierade hedniska friskolor, när alla har rätt till samma utbildning? Om vi hade hedniska blot dedikerade till Freja i Sveriges Radio, men inte avsatt tid för andra livsåskådningar? Om en gydja (hednisk präst) från Samfundet Fornsed var ledamot i Coronakommissionen istället för en epidemiolog? (KÄLLA).

Skulle du ha något att säga, om hedniska samfund dominerade utbudet av stödpersonal vid offentlig kris­hantering, till exempel inom räddningstjänsten, sjukvården, kriminalvården och försvaret? (KÄLLA). Om statens förhållande till döden och begravningar inte var livsåskådningsneutralt eller demokratisk, utan att det styrdes av Samfundet Fornsed? (KÄLLA). Om fornsediska orga­nisationer utövade myndighet vid vigslar? (KÄLLA och KÄLLA).

Skulle du ha något att säga, om hemvärnet diskriminerade kristna, till exempel genom att förbjuda kristna från att bli personalvårdare och bara låta gydjor bli det? Om det genomfördes militärblot med obligatorisk närvaro och målgångsceremonier i hedniska tempel? Om nationella minnesstunder hölls av gydjor med symboler av Freja runt halsen? (KÄLLA).

Skulle du ha något att säga, om du från barndomen indoktrinerats i forn sed, med en kontrollerande hederskultur? Med läror som sa att din vilja skulle underkasta sig Frejas vilja – och i förlängningen samfundets ledare? Om du inte fick bestämma själv över ditt liv, över dina åsikter, tankar och känslor, eller över din kropp och din sexualitet? Om du utsattes för trauman och övergrepp i samfundet? Om dina grundläggande mänskliga rättigheter begränsades under hela din uppväxt?

Om allt detta gjordes i Frejas namn, skulle du ha något att säga om det? Eller skulle du hålla tyst, bara för att du inte trodde på Freja?

Trosuppfattningar påverkar våra handlingar och handlingar har konsekvenser för oss människor och för samhället i sin helhet. För många kristna är religionen inte bara något privat. Det finns de som vill tvinga andra att hedra deras ritualer och ideal; kristna som vill att mina rättigheter ska tas ifrån mig, till exempel genom att förbjuda homosexualitet eller att staten ska kontrollera min kropp och min reproduktion. Detta påverkar inte bara mig, utan miljontals kvinnor och queer-personer.

Jag är inte emot religion eller rätten att tro som man vill. Så länge det inte skadar, förtrycker eller kränker andra människor. Religionsfriheten ska inte få företräde över lagen eller mänskliga rättigheter, exempelvis när ateister eller homosexuella trakasseras för att de syndar enligt guds diktat. Det jag syftar på nu är alltså lagbrott som hets mot folkgrupp, hatbrott, diskriminering och psykiska övergrepp.

Jag kan inte låta bli att observera dubbelstandarden; en stor del av den kristna identiteten baseras på att dela evangeliet med andra och att vara stolt och högljudd om vilka man är och vad man tror på. Från de första barndomsåren blev jag som kristen upplärd att sprida det kristna ljuset för världen; vi snackar missionsresor, skyltar, posters, dörrknackning, Facebook-inlägg, och så vidare. Jag skulle utnyttja alla möjligheter för att exponera kristendomen för allmänheten.

Därför blir det väldigt märkligt när vissa kristna anser att ateister borde hålla sina åsikter för sig själva. Att de upplever det som djupt kränkande så fort en ateist publicerar något – även det mest fredliga och diplomatiska budskapet om våra värderingar. Att de känner förvirring och/eller ilska över faktumen att jag till exempel pratar om ateism på min blogg. Yttrandefrihet och religionsfrihet ska ju gälla för alla.

Idén om gudar intresserar mig helt enkelt också – precis som det gjorde för Epikuros, som levde århundraden före Jesus. När jag till exempel ger kristendomen intern kritik, går jag in med premissen om att det finns en gud. Även om jag inte tror på gud, kan jag alltså diskutera hypotetiska modeller och träda in i andras tankevärldar. Jag har inget problem med det, då jag är en person som kan tänka abstrakt. Om man måste tro på något för att kunna kritisera det, då tar ju diskussionen slut.

Jag tror att gud finns som ett socialt fenomen, men inte i verkligheten bortom vår föreställning om gud. Jag pratar inte om gud för jag vet att han existerar. Jag pratar om gud eftersom jag vet att människor existerar.


Fler blogginlägg:

Slutade jag tro på gud för att någon var dum mot mig i kyrkan?

Vet kristna mer om extroende än de själva gör?

Kristna som skuldbelägger hederskulturens offer

Vill ateister bara synda?

Stjäl ateister och humanister sin moral från kristendomen?

15 reaktioner till “Om ateister inte tror på gud, varför pratar de så mycket om honom?

   1. Bygg ditt liv på klippan så blir det bra.

    Djävulen har sått in tvivel i ditt hjärta så att du inte ska tro på Guds Ord som består i all evighet. Han gjorde det samma för mig när jag hade syndat. Tack och lov är jag tillbaka på den smala gamla stigen igen.

    Synd FÖRBLINDAR. Det som förut var uppenbart blir otydligt, suddigt, komplicerat, verkar motsägelsefullt..
    Djävulen är världens gud och furste och han förblindar hela världen.

    ”Söken HERREN, medan han låter sig finnas; åkallen honom, medan han är nära. Den ogudaktige övergive sin väg och den orättfärdige sina tankar och vände om till HERREN, så skall han förbarma sig över honom, och till vår Gud, ty han skall beskära mycken förlåtelse.”

    Gilla

   2. Bygg ditt liv på Freja så blir det bra.

    Troll har sått in tvivel i ditt hjärta så att du inte ska tro på Frejas Ord som består i all evighet. Hon gjorde det samma för mig när jag hade syndat. Tack och lov är jag tillbaka på den smala gamla stigen igen.

    Synd FÖRBLINDAR. Det som förut var uppenbart blir otydligt, suddigt, komplicerat, verkar motsägelsefullt..
    Troll är världens gudar och furstar och de förblindar hela världen.

    ”Söken FRUN, medan hon låter sig finnas; åkallen henne, medan hon är nära. Den ofrejaktige övergive sin väg och den orättfärdige sina tankar och vände om till FRUN, så skall hon förbarma sig över honom, och till vår Gudinna, ty hon skall beskära mycken förlåtelse.”

    Gilla

 1. Jag tror att du inte skall blanda samman såkallad forn sed med Asatro. I övrigt var dina exempel relevanta, men du bör förstå att det finns en oerhörd skillnad där

  Gilla

  1. Hm, jag nämner bara forn sed i inlägget, och inte asatro. Forn sed har inga lagar eller heliga skrifter som bestämmer hur alla ska tro – det är organiskt, rörligt och komplext, precis som på järnåldern.

   Gilla

   1. Ja, det är en sorts skillnad emot verklig asatro. Samtidigt så skall du inte överdriva din bild av järnåldern, eller hur påstått ”primitiv” den var, oberoende av vad dagens ”söndags-schamaner” påstår. Jag tror du bör läsa mina tre inlägg om gydjan Valborg på min egen blogg, och vilka historiska sammanhang hon ingick i. De missuppfattningar som sprids i dagens värld om vad gydjor och hedniska orakel var, förbleknar helt om man tar hänsyn till källorna. Du har nu trätt i förbindelse med en äkta hedning. Jag hoppas detta inte leder till obehag för din del, men som du redan vet ..vissa aspekter av fornsederiet av idag och den sorts individer man möter där, lika väl som inom vissa kristna sekter kan vara mindre behagliga, så i huvudsak har du helt rätt. Skulle vilja ge just dig en längre förklaring, då du är en sann humanist, men det får vänta

    Gilla

   2. Vart har jag skrivit att järnåldern var ”primitiv”, eller något om söndags-schamaner? Du får gärna citera från något av mina blogginlägg.

    Tack för ditt oönskade TED-talk. Många tenderar att tro att kvinnor inte kan ha en genuin kunskap om historia. Men oroa dig inte – jag är van vid misogyni.

    Gilla

 2. ??? vari ligger det misogyna ?? Och hur länge har du studerat Järnålderns samhälle ? Det där får du gärna förklara… I övrigt är det synd med dessa kristna som dyker upp i dina kommentarsfält. Vore jag du, skulle jag ana sektmedlemmar där..

  Gilla

  1. I mina inlägg om historia så hänvisar jag till de källor jag har studerat.

   Du hittar alltså inget citat från mig där jag säger att järnåldern är ”primitiv”? Nästa gång kanske du inte ska göra aantaganden. Ha det gott! 😊

   Gilla

 3. ”Jag är inte emot religion eller rätten att tro som man vill. Så länge det inte skadar, förtrycker eller kränker andra människor. Religionsfriheten ska inte få företräde över mänskliga rättigheter, till exempel när ateister eller homosexuella trakasseras för att de syndar enligt guds diktat.”

  Med andra ord är du INTE för religionsfrihet, Yttrandefriheten garanterar att de får predika sina tokigheter även om det kränker andra. Samma frihet ger dig och andra rätten att argumentera emot tokigheterna. Att förbjuda tal man inte gillar är diktatur. Cancel culture är en form av diktatur.

  Såg ett avsnitt på youtube där ateister knackade dörr i ett mormonområde för att sprida de glada nyheterna om ateism, så kan man faktiskt göra. bemöt istället för att förbjuda.

  Den hår bloggen är ju ett utmärkt exempel på hur man bemöter religiositet.

  Gilla

  1. Hm, jag syftar inte på yttrandefrihet som kränker andra. Jag syftar på LAGBROTT som hets mot folkgrupp, diskriminering och psykiska övergrepp. Men det borde jag kanske förtydliga i inlägget.

   Tack för kommentaren!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s