Fråga en ateist #2

Är du arg på gud?
Jag är inte arg på gud, på samma sätt som jag inte är arg på Vishnu, Freja, Anubis eller Zeus. Jag kan inte vara arg på någon som jag inte tror existerar. 

Vad tror du att det kommer hända när vi dör?
När min hjärna dör, kommer mitt medvetande – mitt ”jag” – att upphöra att existera. Detta baserar jag på vetenskaplig konsensus kring hjärnan och medvetandet.
Skulle det vara trevligt att inte dö? Kanske. Men sanningen bryr sig inte om mina känslor. Jag vill leva i en verklighetsbaserad värld, och hittills har inga rationella argument för ”livet efter detta” presenterats för mig. Jag har accepterat min dödlighet. Jag ser livet som oerhört meningsfullt och värdefullt, då det är det enda jag har!

Hur vet vi att vi inte har levt många gånger i förflutna liv under evolutionen utan att vi kan inse de eller har minne?
Ingen aning. Kanske är det möjligt, kanske inte. Men jag är inte intresserad av vad som är möjligt, utan vad som är troligt.

Definierar du Gud på något sätt?
Jag har ingen definition av gud. Jag reagerar på andras definitioner av gud. Idag finns det ungefär 10 000 religioner och 43,000 kristna förgreningar i världen (KÄLLA). Det finns lika många versioner av gud/gudarna som det finns religiösa. Därför låter jag personen som kommer med ett positivt påstående om guds existens definiera sin version av gud. Sedan tror jag antingen att den guden finns eller inte.

Vad menar du med kristna?
Jag utgår från uppslagsverkets och Wikipedias definition av kristna. Men om jag pratar med en person som definierar sig annorlunda, tänker jag självklart anpassa mig efter den individen. Jag tänker aldrig bråka om korrekta eller icke-korrekta definitioner. Ord är verktyg som ska hjälpa oss att kommunicera. Det viktigaste är att förstå den andres ståndpunkter och trosuppfattningar i ett samtal.

Hur definierar du religion?
Samma där. Jag utgår från uppslagsverkets och Wikipedias definition av religion. Men jag är villig att ändra den definitionen i en konversation, om det krävs för en ömsesidig förståelse.


Fortsätt kommentera dina frågor nedan – mina svar återkommer i ett nytt inlägg framöver!

HÄR kan du läsa alla blogginlägg i serien ”Vanliga fördomar om ateister”. 

2 reaktioner till “Fråga en ateist #2

 1. Definitioner av religion bygger på religiös tro. I sådan ingår ofta av en antropomorf gudsbild. Den är ofta kopplad till idéer om ett feodalt himmelrike och krav att organisera jorden på samma sätt. Rösta rätt, annars …!

  Ordet religion har sin egen betydelse. Delarna är re och ligion. Stavelsen re ingår i en del gamla språks ord för medvetande, tänka och styra (regera, rex). Resten liknar latinets ligare, binda.

  Religion betyder då bundet medvetande. Myter berättar om gudar, som binds vid klippor för sina synder.

  Medvetande (själ) bunden vid materien. Exempel: Tor och de andra asarna binder Loke vid en klippa. – Loke, logos och Locke (spindel) som knyter nät. Loke uppfinner nätet.

  De binder honom med sonen Narfes tarmar. Narfe är samma ord som vårt moderna verb ”narra”. Intellektet som slingrar sig i kunskapens träd är lögnens furste.

  Om jag tror på det? När Fan blir gammal blir han religiös, så jag borde väl tro. Jag får i alla fall veta före dig. För övrigt, jag tycker den här tankeväven jag hittar i myterna är kul och intressant. Fastnar i den spindelns nät.

  För övrigt! Jag tror mig ha förstått, att Paulus menar så här: Om du har ett samvete, ett riktigt sådant som bråkar, protestera och ibland är argt, då är det Gud, som du är i stånd att uppfatta Honom. Varje annan gudsbild är en tankens beläte, en avgud.

  Om jag tror på det? Se ovan.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s