Platons grotta

valence

Platons grotta

 I en grotta sitter en grupp människor fastkedjade. De har hela tiden blickarna vända mot grottans inre vägg. Bakom dem finns en mur, och bakom muren brinner en eld. Mellan muren och elden håller människor upp föremål – föremålen kastar skuggor på grottväggarna och bildar en slags dockteater. Skuggteatern är allt fångarna i grottan kan se och uppleva. De spenderar sin tid med att diskutera skuggornas former. 

Människorna har bara sett skuggbilderna sedan de föddes. Därför har de inte behovet eller nyfikenheten att vända sig om och se vad som faktiskt reflekteras. De är för det mesta nöjda med sin tillvaro, då den är välbekant, trygg och bekväm. Men tillvaron är endast en artificiell verklighet.

En av fångarna frigör sig från sina bojor. Hon trotsar rädslan för det okända, och tar steget ut ur grottan, ut till den verkliga världen. Först bländas hennes ovana ögon av solen, men när hennes ögon vant sig vid ljuset, kan hon se de verkliga föremålen – föremålen som skapat skuggteatern hon tidigare sett. Hon inser att hennes liv hittills varit ett falskt skuggspel och att hon är nu fri. 

Vad händer om hon väljer att vända tillbaka in i grottan? Hon skulle behöva kämpa hårt för att övertyga fångarna där inne att följa med henne ut i friheten. Hennes ögon är nu ovana vid mörkret, och hon skulle inte kunna peka ut skuggbilderna på väggarna – hon skulle skämma ut sig. Fångarna i grottan skulle håna henne, misstro henne och anse henne vara irrationell.

Syfte

Platons grotta är en liknelse som illustrerar idéer och sinnevärldar. Processen att ta sig ut genom grottan motsvarar den process vi måste gå igenom för att till exempel lämna idéer, doktriner eller trosuppfattningar. Det handlar alltså om en perspektivförändring. Jag tror det är viktigt att våga tvivla, ifrågasätta och ändra åsikt.

In all affairs it’s a healthy thing now and then to hang a question mark on the things you have long taken for granted.

The fundamental cause of the trouble in the modern world today is that the stupid are cocksure while the intelligent are full of doubt.

— Bertand Russel


KÄLLOR:
https://utforskasinnet.se/myten-om-platons-grotta/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Platons_grottliknelse
https://www.philosophyzer.com/the-allegory-of-the-cave-by-plato-summary-and-meaning/

Canva - Person Walking Through a Tunnel.jpg

Nya inlägg varje onsdag. Tycker du om min blogg får du hemskt gärna rekommendera den för dina nära och kära. Tack för att du vill läsa och välkommen tillbaka!

3 reaktioner till “Platons grotta

 1. Intressant att koppla Platons idélära och liknelsen med grottan till att söka sig förbi dem ideologier, tankar och religioner man tillhör. Skulle vilja påstå att det är en ganska farfetched poäng att dra då Platons grotta har som syfte att peka på den idévärld som han argumenterar föroch att det vi ser i denna värld är förnimmelser.

  Gillad av 1 person

 2. Paulus skriver till sina omvända hedningar i grekiska Korinth på deras språk. Det är ”denna världens makter” som förirrat sig in i grottöppningen och kastar skuggor på väggen. Men Guds ande har inte gått vilse, så ”vi förkunnar vad inget öga sett …”.

  Kunskapens och Lagens änglar hör till världens makter, och de talar illa om kvinnan. Därför måste hon ha en ”makt” (1917 års Bibel) på sitt huvud, då hon talar i församlingen. ”Gudamakt på huvudet” är en beskrivning av en pschent. https://sv.wikipedia.org/wiki/Pschent

  Pschent är egyptisk ”kungakrona”. Sådana är försedda med bilder av en eller två gudamakter. Wadjet och/eller Nekhebet, ormhuvudet och gamhuvudet i faraos panna.

  I Apg får apostlarna Den Heliga Ande på huvudet den första pingstdagen. Guds tredje person. Det var eldslågor. Det visade min småskolefröken oss på sin flanellograf år 1951.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Flannelgraph

  Världens makter tystnar inför kronan och sticker svansarna mellan benen. I kristen tradition och Bibel 2000 har pschenten blivit en slöja, under vilken du skall gömma din skam över att vara kvinna. Googla på Nefertite och Cleopatra! Då kan du få se bilder på kvinnor med pschent. De ser verkligen skamsna ut, eller hur?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s